Anasayfa | Kodlama Eğitimi
Scratch çocuklar için geliştirilmiş bir kodlama tarzıdır. Scratch, ABD’de bulunan MIT (Massachusetts Institute of Technology) üniversitesi tarafından geliştirilen bir görsel programlama dilidir. 8-16 yaş arası çocukların kullanımına göre tasarlanmış oldukça basit bir arayüze sahip programlama ortamıdır. Geleneksel programlama dillerinin aksine kullanıcı, istediği fonksiyonları fare ile tıklayıp sürükleyerek animasyonlar, oyunlar ve hikayeler yaratabilirsiniz. Scratch’te, çocukların bilgisayara kolay komut girmeleri için fare ile sürüklenebilen, renkli, tıpkı lego gibi bloklar oluşturulmuştur. Bu bloklar sayesinde çocuklar, sıkılmadan ve karıştırmadan bilgisayar oyunu, animasyon ve hikayelerini oluşturmaktadır.
Scratch aynı zamanda bir topluluk platformudur. Dünya üzerinden tüm çocuklar yaptıkları oyunları burada paylaşabilir, birbirlerinin oyunlarını oynayabilir ve oyunlarda değişiklik yapabilirler.
Scratch, gelişmiş çoğu ülkelerin devlet okullarında –ilkokul hatta bazı okullarda anaokulu seviyesinden itibaren zorunlu ders olarak öğretilmektedir.
Bu dili kullanarak kendi oyununuzu programlayabilir, kendi animasyonlarınızı oluşturabilir ve yaratıcılığınız dahilinde birbirinden güzel çalışmalar üretebilirsiniz.
Hepimiz için Scratch’te oyun yapmak aslında göründüğünden daha zor! Çokça düşünmek ve deneme yanılma yapmamız gerekiyor. Fakat yetişkinlerin aksine çocuklar çok hızlı bir şekilde öğreniyor! Bunun içindir ki, ünlü programcıların hemen hemen hepsi programcılığa çocuklukta adım atmışlardır. Çocuklar Scratch’te oyun yaparken algoritma mantığını da öğreniyorlar. Bir işi yaparken ilk neyden başlamaları gerektiğine karar vermeleri, eğer kod istedikleri sonucu vermediyse, bunun sebebini düşünmeleri ve sırayı düzeltmeleri gerekiyor. Bu da analitik düşünme becerisini geliştirmektedir. Ayrıca, Scratch 21. yy öğrenme becerilerine de katkı sağlamaktadır!
Bu eğitimin yaş seviyesi 7 – 14 yaş arasıdır.
Yüz yüze eğitimlerde öğrenci, bilgisayar getirmesi zorunludur.
Scratch’de karakterlerin nasıl hareket edeceğini ve karakterlerin konuşabildiğini öğrenir. Hareket bloğunda yer alan blokların işlevlerini öğrenir.
Öğrenciler, karakterlerinin görünümünü, renk ve kostümlerin nasıl değiştireceğini öğrenir.
Öğrenciler, karakterlere uygun ses bloklarını kullanabilir ve projesine uygun ses efektleri ekleyebilir. Ses bloğunda yer alan blokların işlevlerini öğrenir.
Değişken bloğunda yer alan blokların işlevlerini öğrenir. Öğrenciler, projelerine uygun değişkenler oluşturur.
Kalem bloğunda yer alan blokların işlevlerini öğrenir. Öğrenci karakterin hareketleri doğrultusunda ekrana çizgiler çizebilir.
Operatörler bloğunda yer alan blokların işlevlerini öğrenir. Matematiksel işlemleri yapar.
Olaylar bloğunda yer alan blokların işlevlerini öğrenir.
Kontrol bloğunda yer alan blokların işlevlerini öğrenir.
Algılama bloğunda yer alan blokların işlevlerini öğrenir.
Öğrenciler bir proje tasarımını ve senaryosunu modellendirecek, ardından kendi projelerini geliştireceklerdir.
Öğrenciler farklı sensör türlerini ve nasıl kullanıldığını öğrenir.
Öğrenciler öğrendiklerini göstermek için bir final projesi olarak bir film, oyun veya robot oluşturur.